facebook

Лікування ГРВІ у дітей. Нові рекомендації МОЗ

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ, вони ж — ГРЗ, вони ж — застудні захворювання) — це найчастіша причина звернення до педіатра. Так, вони становлять 70% звернень до дитячих лікарів протягом року, а в осінньо-зимовий період — більше ніж 90%.

1480747404-likarnya-prp-jpg

 

Зараз на ринку існує величезна кількість препаратів, які призначають для лікування від ГРВІ і полегшення симптомів застуди —  від імуномодуляторів до сиропів від кашлю. Реклама цих препаратів — скрізь: в телевізорі, на радіо, в журналах для мам і  в медичних виданнях та конгресах, конференціях.

Тому лікування застуди у дитини серйозно б’є по бюджету сім’ї і приносить колосальні доходи фармфірмам.

Так було донедавна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нещодавно МОЗ видав наказ (інформ.лист від 24.11.2016 № 016/06/30403), особ’язковий до виконання всім медикам, щодо обмеження використання безрецептурних препаратів при лікуванні неускладнених ГРВІ у дітей. 

Розберемо, що нині не рекомендуєтся  при застуді і чому.

grvi-moz

Отже, для лікування ГРВІ у дітей не рекомендується призначати:

  • антибіотики
  • противірусні препарати
  • «імуномодулятори»
  • інтерферони
  • антигістамінні
  • «сиропи від кашлю»
  • «комбіновані ліки від застуди», що містять жарознижуючий+протинабряковий+антигістамінний компоненти
  • вітаміни
  • рослинні препарати

Чому ці препарати не рекомендується вживати при ГРВІ? 

В наказі МОЗ є посилання на численні міжнародні організації (ВОЗ, Американська академія педіатрії та ін. ), в чиїх рекомендаціях і протоколах не застосовується таке лікування: ефективність деяких препаратів не доведена, інші можуть навіть нашкодити дитині.

В розвинених країнах звикли рахувати вартість лікування. Тому призначення кожного препарату має бути обгрунтованим. Для цього проводяться дослідження, в яких одній групі хворих дають певний препарат, іншим — не дають. Порівнюють результати лікування і доводять, що одужання наступило в обох групах хворих. Тому витрачати гроші на ліки цієї групи не має сенсу.

Чому ці препарати призначали у нас?

У нас інша ситуація. За сиропи від застуди платять переважно не страхові компанії (які рахують гроші), а батьки зі своєї кишені (які діють емоційно, часто купучи ліки під впливом реклами). Часто на прийомі у лікаря батьки вимагають призначити їм імуномодулятори (бо почали ходити в садочок і  часто хворіти) або сиропи від кашлю (бо є кашель!) тощо.

Листки лікарських призначень також можуть містити цілу низку препаратів, які зараз попали під заборону, як неефективні.  Тому що лікарі також постійно чують рекомендації призначати ці препарати від шановних професорів  на конференціях, в статтях медичних журналів, до них приходять фармпредставники з яскравими буклетами.

Про сиропи «від кашлю»

Препарати, які в рекламі називають «сиропами від кашлю» насправді є  «сиропами для кашлю», бо відносяться до групи відхаркуючих (підсилюють кашель) чи муколітиків (збільшують виділення харкотиння).

Небезпечно призначати малюкам перших років життя амброксол (муколітик). Оскільки він збільшує виділення харкотиння в нижніх дихальних шляхах, а маленька дитина ще не в змозі його відкашляти. До того ж, при призначенні муколітиків необхідно збільшити питний режим дитини. Якщо цього не зробити, харкотиння, замість того, щоб краще відділятись і виводитись з дихальних шляхів. Це називається «ефект заболочування» і погіршує стан дитини.

Нова ера?

В діючому наказі МОЗ щодо лікування грипу та ГРЗ рекомендовано призначати симптоматичне лікування при проявах застуди (жарознижувальні препарати тощо); антибіотики рекомендувалось призначати лише при бактеріальних ускладненнях ГРЗ, а противірусні препарати (за виключенням протигрипозних озельтамівіру та занамівіру) призначати не рекомендувалось, оскільки їх ефективність не доведена.

Але термін «симптоматичне лікування» можна було трактувати по різному…

Нещодавній лист МОЗ обмежив список препаратів, які призначають при ГРВІ у дітей.

Можливо, ми стоїмо на порозі нової ери в лікуванні найбільш розповсюджених захворювань у дітей, і у вас, як і на Заході, призначатимуть лише судинозвужувальні краплі в ніс, жарознижувальні препарати і багато пити рідини. А можливо, фармбізнез ще побореться з «новою командою МОЗ» і цей процес затягнеться на деякий час.

Бажаю міцного здоров’я вам і вашим дітям!

Ганна Шевелєва, педіатр, Київ

Важливо! :

У разі захворювання Вашої дитини – обов’язково звертайтесь до дільничного лікаря, який призначить необхідне лікування, відповідно до протоколів  МОЗ України про надання медичної допомоги при ГРВІ та грипі у дітей

/заступник головного лікаря з поліклінічної роботи В.Б.Кучма/

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...