facebook

Подорожчання неминуче: скільки платитимемо за світло з 1 серпня і що чекає восени

Уряд 28 липня вирішив не підвищувати тарифи на електроенергію для побутових споживачів з 1 серпня і залишив діючий вже більше чотирьох років тариф в 1,68 грн/кВт-год. Тобто, в Україні як мінімум до початку осені будуть платити за світло за старим тарифам.

В даний час, як пояснюють енергетичні фахівці, вартість електроенергії для населення сильно занижена. Так, якби українці платили за собівартістю, тариф становив би 2,5-2,6 грн/кВт-година, а якщо б ціни встановлювалися за ринковим принципом – близько 3,4-3,6 грн/кВт-год. Тим самим світло обійшлося б громадянам майже в 2,5 рази дорожче.

В Україні дві компанії поставляють електроенергію громадянам – НАЕК “Енергоатом” і ПрАТ “Укргідроенерго”. Але ті гроші, які платять українці за платіжками, до них не доходять, а залишаються на рахунках посередників (обленерго і постачальників універсальних послуг) і надходять в бюджет у вигляді податків. Таким чином держкомпанії накопичували мільярди гривень збитків.

“Раніше низькі тарифи для побутових споживачів субсидувалися за рахунок інших споживачів енергії, крім населення. Після реформування ринку електроенергії “дійних корів” поміняли. Втрати від занижених тарифів були покладені на державних виробників електроенергії, таких, як “Енергоатом”, “Укргідроенерго”, які субсидують побутових споживачів за рахунок власних доходів. Швидше за все, і надалі ці функції будуть покладені на державні підприємства “, – розповів “Апострофу” експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренніков.

Таким чином, підвищення тарифів на електроенергію неминуче – воно деякий час відкладено. Уряд після 31 серпня повернеться до цього питання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Попередні півроку Кабмін розглядав кілька сценаріїв формування нового тарифу на електроенергію. Одна з версій – встановити різну ціну для кожної області, інша – тариф буде залежати від обсягів споживання світла домогосподарствами.

Як повідомляє ТСН, передбачалося знизити тариф для домогосподарств, які споживають у місяць менше 100 кіловат-годин, з 1,68 грн/кВт-година до 1,0-1,2 грн/кВт-год. Тим домогосподарствам, які споживають від 100 до 500 кВт-год електроенергії на місяць, мали намір встановити тариф у 2,5 грн/кВт-година – то є підвищити його майже в півтора рази.

Найвищу ціну за електроенергію повинні були платити громадяни, які споживають понад 500 кВт-год на місяць – їм кіловат-година світла могла би обійтися більш ніж в 3 грн. Це пояснюється тим, що до цієї категорії споживачів відносяться або сім’ї, які мають дуже великі приватні будинки, або ж підприємці, які платять за електроенергію за пільговими тарифами для населення.

У випадку з іншою моделлю, запропонованою колишнім заступником міністра енергетики Юрієм Бойком, тарифи на світло повинні відрізнятися в залежності від областей – адже у кожному регіоні різні витрати на передачу і розподіл електроенергії.

Однак експерти у галузі енергетики в свою чергу заявляють, що від цієї моделі в Кабінеті міністрів відмовилися.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...