facebook

“Топили, били електричним струмом та морили голодом”: у Донецьку бойовики тримають у полоні українця Сергія куріс

Українця Сергія Куріса незаконно утримують на території одного з окупованих СІЗО Донецька. Після звірячих знущань і допитів чоловік перебуває у важкому фізичному й моральному стані.

Про стан здоров’я українця, якого тримають у полоні бойовики, у мережі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За словами Денісової, у СІЗО-5 Донецька до Сергія Куріса застосовувалися тортури електричним струмом, його топили, вішали на дибу, морили голодом, били, завдавали опіків недопалками, погрожували застрелити, зґвалтувати дружину та вбити дитину.

Наразі українця утримують у камері карцерного типу у підвальному приміщенні.

Йому категорично заборонені прогулянки. Через нестачу свіжого повітря у Сергія постійні головні болі, запаморочення та задуха,
– зазначили омбудсменка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вона додала, що керівництво слідчого ізолятора на скарги щодо стану здоров’я Куріса не реагує та медичної допомоги не надає.

Ба більше – попри документи, які підтверджують місцеперебування чоловіка, окупаційна адміністрація Росії спростовує факт його утримання.

Уповноважена Ради з прав людини наголосила, що такі дії щодо Сергія Куріса є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права:

Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни,
додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року,
Європейської конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.
Денісова звернулася до керівництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні терміново здійснити візит до Сергія Куріса, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою меддопомогою.

Вона також попросила координаторку від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись у ситуацію.

Нагадаємо, бойовики затримали Куріса у Донецьку на очах у дружини та малої дитини. Троє озброєних чоловіків силоміць кинули чоловіка в автівку та вивезли у невідомому напрямку. Через 4 дні до його помешкання прийшли “співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю”. Вони привели й закривавленого Сергія Куріса. У його домі провели обшук, під час якого вилучили особисті речі та документи. Відтоді рідні не бачили чоловіка.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...