facebook

Зеленського та українців хочуть висунути на Нобелівську премію миру

Група чинних та колишніх європейських політиків просить змінити терміни подання заявок на Нобелівську премію миру, аби номінувати президента Володимира Зеленського та народ України

Про це йдеться у відкритому листі до Нобелівського комітету, передає “Дом“.

“У світлі історично безпрецедентних подій ми шанобливо закликаємо Комітет з Нобелівської премії миру знову відкрити та переглянути процедуру висування кандидатур на Нобелівську премію миру 2022 року. Світ вражений зображеннями війни в Україні. Ми є свідками мужності народу, який вистояв у цій війні, розв’язаній проти нього Російською Федерацією Сміливі українські чоловіки і жінки борються за збереження демократії та самоврядування. Від непокірного демократично обраного президента України Володимира Зеленського до людини, яка зі сльозами на очах прощається зі своєю родиною, щоб боротися за свою країну. Люди по всій Україні повстають, аби протистояти силам авторитаризму”, — йдеться у зверненні.

Зазначимо, що кандидатури на престижну премію мали подати до 1 лютого, але європейські політики наполягають на кандидатурі Зеленського і просять продовжити термін подання заявки до 31 березня.

“Хоча ми розуміємо, що це порушення процедури, вважаємо, що воно виправдане нинішньою безпрецедентною ситуацією. Наш демократичний обов’язок — протистояти авторитаризму та підтримувати народ, який бореться за демократію та своє право на самоврядування”, — пояснили позицію ініціатори.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних нагород. Вона заснована шведським хіміком, винахідником Альфредом Нобелем. У своєму заповіті вчений розпорядився вкласти його заощадження в цінні папери, а річні доходи від цього розподіляти у вигляді премій тим, хто протягом року приніс найбільшу користь людству.

Фонд Нобеля був створений в 1900 році з початковим капіталом 31,6 млн шведських крон (165 млн дол. у нинішньому еквіваленті). Нинішній розмір Нобелівської премії становить 1,1 млн дол.

Згідно із заповітом Нобеля, премії присуджуються за 5-ма напрямками: фізика, хімія, фізіологія або медицина, література та сприяння встановленню миру в усьому світі. Їх виплачують з 1901 року. З 1969 року за ініціативою Банку Швеції також присуджується Нобелівська премія з економіки, яку додатково ввели у пам’ять про її ініціатора.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...