facebook

Квартири продають під 0% річних

В Данії можна придбати житло в іпотеку під 0% річних.

Іноді іпотека мінусова, держава доплачує за те, щоб родина мала власне житло. Про це розповів, колишній киянин Олександр Скакунов. Чоловік 5 років тому переїхав працювати програмістом у Копенгаген.

749423_w_300

“Купити квартиру нереально. Принаймні, для нас. З-за того, що це стабільна держава, іпотека там або нульова, або від’ємна, тобто, ти не платиш відсотки або тобі доплачує держава за те, що у тебе є квартира. По грошах те ж саме, що орендувати. Але для покупки потрібно внести початковий внесок 15% від вартості квартири — це 1-2 млн крон, що приблизно $300 000. У нас стільки грошей не було і зібрати поки нереально”.

Олександр працює програмістом, отримує 35 тисяч крон зарплатні. Це близько 174 тис. грн, але з відрахуванням податків виходить 116 тис. грн.

“Я шукав квартиру півроку — перший місяць мені знімала житло компанія, а потім перебивався в хостелі. Зараз знімаємо трикімнатну квартиру, за яку ми платимо 10 000 крон в місяць — це 35 000 грн. Але коли ти орендуєш квартиру, ти платиш за перший, останній і за три місяці — заставу. Ми заплатили спочатку близько 50 000 крон. Я вже й не пам’ятаю, де взяв стільки грошей”, – каже Олександр.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Комунальні послуги обходяться приблизно $200 в квартал.

“У Києві ми могли їздити на таксі, ходити в ресторани та паби. В Данії, хоч і більше заробляю, але про таку розкіш довелося забути. Комунальні дуже дорогі, ми економимо воду, світло, у нас вдома є тепла підлога, але ми включаємо її дуже рідко. Інтернет обходиться приблизно $20 в місяць, а ще там є податок на телевізор — $15 в місяць. Але ми його не платимо, у нас і телевізора немає, ми його принципово не дивимося,” – додав Олександр.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...