facebook

Долар по 50 грн скасовується: експерти розповіли, яким буде курс у червні

Минулого тижня долар влаштував українцям невеликі “американські гірки”: спочатку подорожчав майже до 40 гривень у готівковому продажу, потім подешевшав, хоч і не до колишніх значень. Головною новиною стало здешевлення долара на нелегальному ринку та поява його у достатній кількості на легальному ринку – у банках та пунктах обміну валют, нехай і за вищим курсом.

Скільки може коштувати долар на початку літа, а також чи варто запасатися валютою, читайте у черговому випуску проекту сайту Realist.online.

Наші експерти : член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзиін, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко та керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин.

Що відбувається на ринку

За словами експертів, зближення курсів “білого” та “чорного” ринків було очікуваним після того, як Нацбанк скасував для банків та ПОВ обмеження на продаж долара не дорожче, ніж 32,18 грн/долар (+10% до офіційного курсу, який зафіксовано ще 24 лютого на рівні 29,25 грн/долар. У результаті курс у банках був нижчим, ніж у нелегалів, на 4-5 грн, але валюти у продажу не було.

Банки скористалися скасуванням обмеження в перший же робочий день – понеділок 23 травня: середній курс одразу зріс з 32,15 до 34,75 грн/долар у готівковому продажу (+2,60 грн) та з 31,65 до 34,75 у покупці (+2,10 грн). У четвер було 36,40 та 35,05, а до суботи курс стабілізувався на 36,40 та 35,15. Разом за тиждень “кеш” в офіційному продажу додав у вартості 4,25 грн (+13%), у покупці – 3,50 грн (+11%). Але при цьому валюта з’явилася у продажу.

На нелегальному ринку, за даними сервісу “міняйло” (miniaylo) сайту finance.ua, де публікуються заявки на купівлю-продаж готівкової валюти між фізособами, середній курс продажу долара за тиждень опустився з 38,30 грн до 36,65 (-1, 65 грн), курс купівлі – з 37,30 до 36,25 (-1,05 грн).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як видно, здати нелегалам валюту, як і раніше, вигідніше, але вже не настільки, як було раніше. Тому, за словами Олександра Охріменка, клієнти з невеликими сумами (до 500 доларів) знову пішли в банки та обмінники – так простіше, швидше та менш ризиковано, ніж мати справу з валютниками.

А у світі індекс долара перевищив історичний максимум 20-річної давності.

Чого очікувати наступного тижня
Для коректності прогнозу курсу долара ми припустили, що бойові дії, на жаль, продовжуватимуться, хоча дуже хочеться, щоб настав мир.

Думки експертів співпали: усі очікують, що на стику травня та червня курс долар стабілізується та збережеться різниця курсів на легальному та нелегальному ринках.

Олександр Охріменко стверджує: зближення курсів наступного тижня продовжиться, на чорному ринку долар у продажу ще подешевшає на 10-15 коп., а в банках приблизно на стільки ж подорожчає, але в покупці. Все це пожвавить ринок, готівкової валюти побільшає.

Олег Пендзін згоден, що на короткий час настане стабільність курсу, але прогнозує, що найближчими місяцями гривня девальвуватиме.

“Долар в Україні може подешевшати лише в одному випадку: якщо розблокують українські порти, і піде експорт наших товарів, насамперед продовольства, – аргументує Realist.online Олег Пензін. – За даними ООН у світі залишилося продовольства на 30 тижнів, це 7,5 місяців. Але “до зернятка” ніхто не вигрібатиме запаси, тому реально питання з розблокуванням наших портів – це Одеса та Миколаїв – має вирішитися протягом двох найближчих місяців, до кінця липня. Якщо це станеться, то до кінця літа можна сподіватися на невелике зміцнення гривні. Але за умови, що ситуація на фронті кардинально не погіршиться для України. Надія на це вагома”.

Андрій Шевчишин назвав ще один фактор, який вплинув на курс готівкового долара на нелегальному ринку: продаж минулого тижня Нацбанком значних обсягів безготівкової валюти комбанкам для забезпечення їх клієнтам оплати критичного імпорту (паливо).

“Це помітно знизило попит на готівку, адже курс НБУ набагато вигідніший, – уточнив Realist.online Андрій Шевчишин. – Зараз ситуація на готівковому ринку виглядає стабільною через зменшення можливостей для спекуляцій, припинення “валютного туризму”, коли заповзятливі люди купували за кордоном долар за банківськими картками за 29,25 грн, а продавали на 5 грн дорожче”.

Продавати чи купувати валюту
Думки експертів різняться.

Олександр Охріменко, як і раніше, впевнений: інвестувати у валюту немає сенсу, особливо якщо йдеться про невеликі суми – в межах 1000 доларів.

“Зараз купувати долари можна тільки з метою спекуляції, але для нефахівців це навряд чи хороша пропозиція, – аналізує для Realist.online Олександр Охріменко. – У довгостроковій перспективі інвестиції в долар також не принесуть вигоди: за рік готівковий курс може зрости максимум на 20% (до 45 грн/долар), але інфляція при цьому має бути вдвічі більша проти нинішньої (близько 40%). Тому краще витратити гривневі запаси не на придбання валюти, а на великі великі покупки та товари тривалого зберігання”.

Олег Пендзін радить почекати, зберігати заощадження у тій валюті, в якій вони є зараз. Для тих, хто має заощадження у гривні, варто підтримати фінансування української армії, купивши військові держоблігації та заробити на відсотках.

Андрій Шевчишин ратує інвестувати в долар, який зараз став дешевшим, ніж був тиждень тому. За його словами, тенденцій для зміцнення гривні наразі не видно, але й сподіватися на швидкі заробітки за рахунок її девальвації не варто.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...