facebook

Пенсійний фонд може стати банкрутом, – Мінсоцполітики

Незабаром в Україні можуть виникнути проблеми з виплатами пенсії.

024503a95cccb4f7648212b4e67d751d

У Мінсоцполітики стверджують – Пенсійний фонд має дефіцит і незабаром може стати банкрутом, – повідомляє портал «Знай».

«Дефіцит пенсійного фонду становив 80 млрд. грн. в минулому році. Було прийнято рішення оподаткувати пенсії, що дало 1 млрд. 800 млн. Потім було вирішено знизити ставку єдиного соціального внеску з 38 до 22%. Після цього деякі наші економісти стверджували, що як тільки ми знизимо ставку єдиного соціального внеску, недобір коштів перекриється. Минуло 5 міс. і я хочу вам доповісти, що дефіцит пенсійного фонду, який в минулому році склав 80 млрд. грн, становить сьогодні 145 млрд. грн. Тобто, ми взяли 65 млрд. грн. і віддали великому бізнесу, сподіваючись, що йому буде соромно і він поверне через підвищення заробітних плат і сплату внесків до Пенсійного фонду. Цього не сталося… Ми сьогодні опинилися в ситуації, коли фактично назріває катастрофа з пенсійними виплатами, а саме з дефіцитом пенсійного фонду», – заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Міністр вніс пропозицію вдвічі збільшити розмір єдиного соціального внеску з мінімальної зарплати для запобігання катастрофи з невиплатою пенсій. Крім того, він вважає неможливим підвищення пенсійного віку для вирішення даного питання.

Підвищення пенсійного віку в Україні не передбачено ні коаліційною угодою, ні програмою уряду.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На сьогоднішній день в Україні 26 млн. громадян працездатного віку, з них офіційно працюють 16 млн. Пенсіонерів в Україні 13,5 млн. Середня пенсія – 1700 грн.

Уряд запропонував ввести обов’язкову накопичувальну систему. Відповідний законопроект вже зареєстрували у Парламенті. Кожен працівник-українець матиме окремий пенсійний рахунок, куди зможе відкладати гроші. Спочатку 2% від зарплати, а потім щорічно – на відсоток більше і так аж до 5%. Ці суми не надто вдарять по сімейному бюджету, зате забезпечать пенсію.

«Кошти, які будуть спрямовані персонально для кожної людини, яка працює і відраховує гроші в накопичувальну систему. Ці гроші – власність людини. І сьогодні багато суперечок про те, хто буде оперувати цією власністю громадян. Можливо, державний накопичувальний фонд або приватні недержавні пенсійні фонди. Але сьогодні не передбачено участь приватних інституцій в системі пенсійного забезпечення. І за великим рахунком, ризиків націоналізації засобів за допомогою державного накопичувального фонду набагато більше», – каже експерт з питань пенсійної системи «Реанімаційний пакет реформ» Галина Третьякова.

Але зараз дефіцит Пенсійного фонду покривати нічим. Швидше за все Україні не вдасться уникнути підвищення пенсійного віку в найближчому майбутньому. Головна причина, грошей на пенсії йде багато, а зараз їх взагалі немає.

«Насправді сума в 145 млрд. грн., яка озвучується сьогодні як дефіцит, – це прогнозований показник, який був спрогнозований в минулому році і зафіксований в бюджеті. Ніякої катастрофи і кризи немає. Всі гроші, які направляються на допомогу Пенсійному фонду з держбюджету, передбачені. Це означає, що всі зобов’язання будуть виконані вчасно і в повному обсязі. Ніяких проблем і затримок не буде. Більш того, в держбюджеті на 2016 рік передбачено і підвищення пенсійних виплат, зокрема, мінімальний розмір пенсій. Перше підвищення було з 1 травня, друге буде на 10% з 1 грудня», – заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко

Науковий співробітник Інституту демографії Наталії Левчук каже, що середня тривалість життя чоловіків в Україні становить 66,3 року (в середньому на 12-14 років менше, ніж у країнах ЄС), а жінок – 76,2 року, це на 8-9 років менше, ніж в ЄС.

«Зараз у нас 13,5 млн. пенсіонерів і 14,4 млн. платників до Пенсійного Фонду. Тим самим, в Україні повинно вистачити коштів для виплати пенсій, за однієї умови – ліквідувати корупцію і спеціальні пенсії для чиновників. Адже кожне підприємство, кожен роботодавець відраховує в Пенсійний Фонд і на соціальне страхування майже 42% з фонду заробітної плати. А грошей чомусь постійно на пенсію не вистачає», – коментує експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...