facebook

Рада повернула акциз на пальне: на скільки зростуть ціни на АЗС

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та вцілому законопроект 7668-д, який передбачає повернення акцизів на паливо. Видання Новини.LIVE опитало експертів, як закон вплине на роздрібні ціни на заправках. Експерти зазначають, що повернення акцизу призведе до підвищення цін на АЗС на 3-4 гривні, газ може подорожчати на 1-2 гривні.

Читай також: В Україні змінилися ціни на пальне: скільки коштує бензин, дизель та газ

Закон передбачає, що з кожної тисячі літрів бензину, дизельного пального та біопалива з операторів ринку нафтопродуктів стягуватиметься акциз у розмірі 100 євро, з кожної тисячі літрів зрідженого газу – 2 євро. При цьому, Верховна Рада залишила в силі розмір ПДВ на всі види нафтопродуктів – 7%.

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев вважає, що закон призведе до підвищення цін на бензин та дизель як мінімум на 3 грн/л. Подорожчання може бути й більшим, якщо зміниться нинішній низхідний тренд на зовнішніх ринках. Крім того, повернення акцизу на скраплений газ, за словами Геннадія Рябцева, додасть у ціннику на це паливо ще одну гривню.

Експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук підрахував, що повернення акцизу може призвести до подорожчання дизеля та бензину на 4 грн/л, а зрідженого газу – на 2 грн/л. Але він наголосив, що ухвалення Радою цього закону лише створило передумови для подорожчання палива, але чи станеться це насправді, залежить від кількох факторів. Зокрема, сьогодні на ціну пального впливають не лише розмір податків та ціни на зовнішньому ринку, а й курс гривні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн вважає, що підвищення цін на АЗС не буде. Так, акциз збільшить закупівельну вартість, але у вересні вона знизилася через падіння світових цін на нафту та нафтопродукти. При цьому експерт зазначає, що акциз на бензин і дизель складе 4 грн/л, на автогаз – 2 грн. Це 7-8% кінцевої ціни на АЗС.

Раніше Realist.online повідомляв, що українці можуть подати заявку на отримання субсидії на оплату послуг ЖКГ через портал “Дії”. Для цього необхідно заповнити анкету з 21 питання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...