facebook

Україна та росія ведуть переговори про великий обмін, під який може потрапити тисяча людей

Йдеться про повернення в Україну тяжкопоранених, людей похилого віку, дітей, військових та цивільних.

Про це повідомляє Координаційний штаб із поводження з військовополоненими.

У Туреччині відбулися триденні переговори уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця з російською стороною. Під час переговорів сторони домовлялися про створення створення гуманітарного коридору для обміну полоненими та утримуваними особами. Переговори відбулися за участю турецького омбудсмена Шерефа Малкоча.

Дмитро Лубінець повідомив що, під час зустрічі вдалося змусити РФ визнати необхідність повернення в Україну тяжкопоранених осіб без будь-яких умов, як це вимагається ст. 110 Женевської конвенції. Крім того, омбудсмен наголосив, що в цьому випадку йдеться не про обмін, а саме про репатріацію.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Під час переговорів країні-агресору було передано список з іменами 800 тяжкопоранених українських військовослужбовців.

Коментар: “Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися і починають виконувати, але визнали, що це дійсно є в Женевській конвенції“, – розповів український омбудсмен.

Крім того, тривають переговори щодо звільнення цивільних українців, які перебувають у російському полоні ще з 2014 року – у цьому списку налічується 377 осіб. Також порушувалося питання про порятунок політв’язнів Кремля, в якому 158 українців. Примітно, що більшість із них – кримські татари.

Лубінець додав, що ідею створення гуманітарного коридору підтримав президент Туреччини, активну участь у цих переговорах також бере лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...