facebook

Що заборонено військовозобов’язаним жінкам

Зокрема щодо виїзду за межі України чи зміни місця проживання

В Україні триває загальна мобілізація. На військовий облік мають стати жінки-медики та представниці інших професій, що відповідають бойовим спеціальностям.

Якщо жінка вже стала на військовий облік, вона вважається військовозобов’язаною. Тож з того моменту вона має ті ж самі права та обов’язки, що і чоловіки. Цей статус передбачає перебування у запасі Збройних сил, національної гвардії чи інших військових формувань.

Відповідно до Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу» жінки які стали на військовий облік не можуть змінювати місце проживання під час воєнного стану без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомляє член Ради Комітету Асоціації правників України (АПУ) з міграційного права, юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Владислав Зайцев.

Жінкам, які стали на військовий облік та вважаються військовозобов’язаними, заборонено виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Категорії жінок, які не підлягають призову на військову службу:
жінки, що визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;
жінки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
жінки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
жінки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
жінки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
жінки, які мають чоловіка з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків чоловіка з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.
Працевлаштування військовозобов’язаних жінок
Відповідно до постанови Кабміну №1487, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, повинні обов’язково стати на військовий облік. В іншому випадку вони не зможуть офіційно працевлаштуватися.

Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, не перебували на військовому обліку у відповідних територіальних центрах комплектування (ТЦК) та не отримали приписне посвідчення до затвердження цього Порядку, поки що можуть і далі працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані.

Така норма діятиме до кінця 2026 року.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...