facebook

Українці «здають» освітян та чиновників, які не володіють державною мовою

Уповноважений із захисту державної мови виявляє кричущі випадки порушень

 

19 січня на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови з’явився звіт перевірки шкіл Берегівського району Закарпатської області.

У ньому зазначено, що в більшості зі 108 шкіл Берегівського району Закарпаття функціонують класи з угорською мовою навчання поряд з державною, але у 37-ми з них НЕ УТВОРЕНО ЖОДНОГО КЛАСУ, в яких навчання відбувалося б лише державною мовою.

В Уповноваженого нагадали, що чинним законодавством не передбачено функціонування закладів освіти з навчанням мовою національної меншини. Натомість закон вимагає створення окремих класів (груп) із навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При цьому в таких класах обсяг навчального часу предметів, що вивчаються державною мовою, має поступово збільшуватися від 20% у 5-му класі до 60% у старшій школі.

Натомість у деяких школах Берегівщини, зокрема у Виноградівській школі №3, українською викладається лише 30% навчального матеріалу, в той час як угорською – 70%.

Покарання за таке порушення: За результатами державного контролю складено відповідний акт із рекомендаціями усунути виявлені недоліки, – зазначено на офіційному сайті Уповноваженого.

Тож у коментарях до допису чимало думок щодо надмірної «лагідності» структури Уповноваженого із захисту державної мови.

Галина Галина

Шановний пане Тарасе Кременю! Зробіть таку ж перевірку шкіл, депортаментів, інших посадовців міської ради міста Дніпра! Заступник міського голови Михайло Лисенко кореспондентам дає інтерв’ю мовою ОКУПАНТА!

 

Віктор Дроздов

Коли вже до Ізмаїльщини доберетеся, тут проблеми посерйозніше…

 

Dmytro Senyshyn

Схід країни, Одещина ближче до Молодови.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...