facebook

Понад 10 тисяч дітей у Києві не ходять до звичайних шкіл

У столиці суттєво зросла кількість дітей, які навчаються на екстернатній, індивідуальній та дистанційній формах навчання.

Про це свідчать дані, отримані “Українською правдою. Життя” у відповідь на інформаційний запит до Київської міської державної адміністрації.

Як відомо, батьки дітей, що навчаються в альтернативних школах (працюють без ліцензії місцевого управління освіти) чи обирають шлях хоумскулера (навчати дитину самостійно вдома) оформлюють дітей на екстернатну чи дистанційну форми навчання.

Як видно з даних Департарменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, якщо у 2013-2014 навчальному році кількість дітей на екстернатній формі навчання становила 1568 осіб, то вже у 2015-2016 -ому їх побільшало на майже 700 дітей. Точна кількість школярів на екстернаті у Києві – 2262 дитини.

283d61b-1-houm-skuleri

Так само суттєво зросла кількість тих, хто вчиться на дистанційні формі навчання: 19 осіб у 2014-2015 навчальному році і вже 103 у 2015-2016.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Динаміка серед індивідуальної форми навчання теж позитивна. Якщо у 2013-2014 навчальному році було 532 дитини на такій формі навчання, то у 2015-2016-ому їх вже 1225.

Крім того, у Києві є 51 приватна школа – тобто та, яка працює за ліцензією і видає атестат державного зразка. Там навчається 6958 учнів.

Тобто 10 548 учнів столиці навчаються поза межами комунальних навчальних закладів. (загалом в Києві налічується трохи більше 254 тисяч учнів).

Як відомо, в Києві налічується кілька десятків так званих альтернативних шкіл. З-поміж них можна виділити сімейні (коли їх засновують кілька сімей для навчання своїх дітей та дітей друзів-знайомих, такі школи є абсолютно не некомерційними), та комерційні альтернативні — вони теж працюють без ліцензії, але мають на меті отримання прибутку.

Попри те, що тема приватних та альтернативних шкіл на слуху у всіх через увагу ЗМІ, їхня кількість аж ніяк не є великою, як це може здатися на перший погляд.

За даними Міністерства освіти і науки, приватних шкіл в Україні 1,1% (180 приватних шкіл, в яких навчаються 23,5 тисяч учнів). За останні 2 роки їхня кількість зросла, як і кількість учнів, які в них навчаються.

Школи Києва, де діти навчаються на екстернаті – 58 комунальних шкіл, 7 приватних та ще 7 — вечірніх.

Школи, де діти навчаються на індивідуальній формі навчання – 195 шкіл, де навчають 655 дітей.

Школи, де діти навчаються на дистанційній формі навчання (всього 28 дітей).

36122a6-vaicheslav-depositphotos

Довідка: згідно з законодавством, крім класно-урочної форми навчання передбачені екстернат, індивідуальна форма навчання та дистанційна. Після закінчення навчання на кожній з них учень отримує атестат державного зразка.
Попри схожості, кожна з них має особливості.

Екстернат. Передбачає самостійне опанування навчального матеріалу учнем. Він має здавати у контрольні роботи і реферати у школі, в якій оформлений на навчання на цю форму, там таки він здає ДПА. Приватні школи з екстернатом: “Очаг” (Харків), “Афіни” (Київ), “Фокус освіти” (Київ), МИР (Харків), “Квітка життя” (Вінниця).

Індивідуальна форма навчання. Передбачає, що вчитель приходить до дитини додому її навчати. Застосовується переважно для діток з різними захворюваннями, або живуть у селах і селищах (коли кількість учнів у класі становить менше 5).

Дистанційне навчання. Навчання за допомогою комп’ютерних технологій та інтернету (через скайп, електронну пошту різні додаткові програми та сервіси). Проходити можна наприклад в таких приватних закладах: “Ангстрем” (Харків), “Всезнайко” (Київ), “Оптима” (Київ), “Афіни” (Київ), “Квітка Життя” (Вінниця)

Іноді дітей оформлюють дітей на заочну форму навчання. Передбачена чинним законом Про освіту. Йдеться про самостійне навчання та виконання контрольних вдома, здача та захист контрольних – у школі.

З приватних шкіл є у таких: “Очаг”, у державних – у київській Школі екстернів, 328 школі (на Оболоні), МУШ (Кловський узвіз).

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...