facebook

Розмір індексації пенсій-2023 офіційно оголосили у Кабміні: виплати підвищать для 10 млн українців

Індексація (“осучаснення”) пенсій в Україні у березні становитиме 20% – це наймасштабніший показник за останні роки. Підвищення пенсій зачепить понад 10 млн українців.

Українцям підвищать пенсії

У цьому т.зв. спецпенсії (довiчне грошове утримання, яке отримують екс-судді, прокурори тощо) цього разу не підвищуватимуть під час індексації. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 17 фераля.

“У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені. Вже у березні уряд проведе індексацію пенсій на 20%”, – сказав Шмигаль.

Він наголосив, що згідно із законом про держбюджет на 2023 рік осучаснення пенсій не було обов’язковим. Однак його все ж таки вирішили провести, незважаючи на складнощі з фінансуванням, до яких привела повномасштабна війна.

Механізм індексації враховує показник інфляції та зростання зарплат. Враховуючи, що інфляція у 2022 році була найвищою за останні роки (26,6%), індексація пенсій також стала суттєвою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При цьому, чим вища пенсія, тим більше буде і розмір підвищення. А якщо розрахунковий розмір пенсії значно менший за мінімальну пенсію (близько 1920 грн), індексація може таких пенсіонерів не зачепити. В Україні такі низькі пенсії одержують кілька мільйонів людей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...