facebook

Комбат ТрО в Чернівцях знущався над бійцями: у чому ще звинувачують Олександра Марича

За зловживання командуванням, як це було у начальника Одеського ТЦК Євгена Борисова, 92-м обТрО на командира Олександра Марича Чернівецька районна рада направила скаргу президенту та МО України. Бійці скаржаться на упереджене ставлення, шантаж та знущання з його боку.

Про це повідомляє депутат районної ради, військовослужбовець Артем Жук у Facebook.

Так, військовослужбовці скаржаться на підполковника Олександра Марича, який командує 92-м обТрО 107-й ОБРТРО РУ “ЗАХІД”. За їхніми словами, підполковник зустрічається із помічницею командира з правової роботи лейтенанткою Курдельчук М.І.

“Ці керівники упереджено ставляться до окремих офіцерів та солдатів, безпідставно їх звинувачують в невиконанні команд, ігнорують нагальні окремі питання особового складу, проявляють особисту неприязнь”, – уточнив депутат.

Основних офіцерів управління батальйоном з березня цього року Марич усунув з посад чи перевів у інші формування, а незгодних із цим – шантажує.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Начальника штабу Федика М. з порушенням Статуту намагались перевести на нижчу посаду командира роти (хоча він не має зауважень і стягнень) у інший батальйон, погрожуючи, що якщо він не напише рапорт, то вони із комбригом відправлять його рідного брата, який служить в цій же 107-й бригаді, але в іншому батальйоні, під Бахмут”, – розповів Жук.

Рапорти тих, хто хоче перевестись в інше місце, довго не розглядають.

“Свідомо ігнорує розгляд рапортів переважної більшості військовослужбовців батальйону щодо законних відпусток або медичних обстежень, також не розглядає своєчасно іншу документацію”, – додав він.

Крім того, Марича звинувачують у забороні надання медичної допомоги та доведенні до смерті. Військових забороняв відправляти на лікування до інших лікарень, їх тримають в ізоляторі майже до смерті, після чого терміново наказує рятувати. Через це керівниця медпункту Інна Цибульська зі скандалом перевелася до Чернівців.

Також були випадки, коли порушується протокол лікування і коли “трудотерапія” вбила 5 липня 2022 одного з бійців – Сандуляку М.Г. Цибульська розповідала, що солдата треба лікувати, але його погнали на марш-кидок, а потім він мав спати біля намету на полігоні. Вранці його знайшли мертвим.

“Сандуляк був 1969 року народження та мав хронічну залежність від алкоголю і хворе серце. Замість того, аби спробувати вилікувати його або звільнити з лав ЗСУ, його намагалися лікувати “трудотерапією”. Це доведення до смерті. Це був перший 200-й у небойових умовах. І все – через совєцькі методи командування бригади і батальйону, типу “я вам покажу”. Перед цим заставляли покійного траву щипати на сонці. Знущання і доведення до смерті”, – написав Жук.

Марича також звинувачують у підробці документів щодо продовольства для батальйону. Волонтери та військові самі оплачують обслуговування, ремонт транспорту та запчастини до нього.

Крім того, комбат разом із Курдельчук, за словами бійців, регулярно дають незаконні доручення підлеглим командирам щодо збору персональних даних військових: про авто у приватній власності, їх реєстраційні номери, місце проживання тощо.

Водночас, як зазначає Жук, усі службові розслідування затягуються його помічницею.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...