facebook

Підвищення тарифів на воду: експерт пояснив наслідки для населення та бюджету

Підвищення відбуватиметься у 2 етапи.

НКРЕКП погодила підвищення тарифів на воду. Їх вирішили підняти для водоканалів та АТ “Укрзалізниця”, але подробиць там не надали. Таке рішення було ухвалено слідом за підвищенням від 1 липня тарифів на електроенергію. Відомо, що середньозважене зростання тарифів становитиме 32%.

Які зміни в тарифах чекатимуть на українців прокоментував економіст Олег Пендзин в етері національного телемарафону.

Play Video
“Будь-яке зростання тарифів миттєво збільшує кількість звернень за субсидіями. Тут же ускладнює ситуацію з бюджетом, тому що будуть зростати видатки державного бюджету на субсидії громадян. Тому, безперечно, всі ці речі мають бути в єдиному потоці, погоджені. Окрім цього, це не єдине підвищення. Нещодавно за ініціативою уряду були підвищені ціни на електричну енергію для населення. Це додало 6-7 мільярдів до субсидій, збільшило видатки бюджету.

Все, що стосується видатків громадян і субсидіальної діяльності, має бути чітко погоджене. В даній ситуації рішення НКРЕКП щодо збільшення ціни на водопостачання і водовідведення вибилося із загального процесу. Як наслідок, ми побачили дуже негативну реакцію спочатку прем’єр-міністра Шмигаля, який чітко заявив, що це не погоджено, і миттєва реакція президента”, – сказав він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На думку експерта, в найближчий тиждень НКРЕКП відмінить власне рішення.

“Це незалежний орган, теоретично він погоджувати нічого не має. Але ми перебуваємо в стані війни, в ситуації, коли левина доля державного бюджету формується за рахунок запозичень від наших партнерів. Ми розуміємо, що всі соціальні видатки пов’язані з допомогою, яка до нас надходить, і кредитами. НКРЕКП, думаю, наступного тижня в будь-якому випадку збереться. Думаю, вони дуже швидко відреагують на позицію президента. Міністр Мінпаливенерго проведе відповідні консультації з НКРЕКП, вони дійдуть певної позиції, яка за результатом буде остаточною. Думаю, від 1 липня точно ціни на водопостачання і водовідведення підвищені не будуть”, – додав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав “ганебним і непрофесійним” погоджене Нацкомісією з енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) рішення про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення

“Мʼяко кажучи, ганебне рішення. Непрофесійне. Не погоджене з урядом. Ми не можемо і не будемо сприймати спокійно такі рішення. Уряду доручено представити рішення у відповідь. І вони будуть”, — сказав він.

Підвищення тарифів на воду відбудеться у два етапи
Підвищення ухвалено запроваджувати у два етапи. Перший етап стартує 1 липня, другий — 1 вересня 2023 року. НКРЕКП пояснює, що під час першого етапу на збільшення водного тарифу, крім зростання цін на електроенергію, вплинули зростання вартості реагентів, а також зміна обсягів реалізації.

На другому етапі в тарифи закладуть зміну оплати праці та актуалізацію витрат для виконання зобов’язань за кредитними угодами з міжнародними фінансовими організаціями.

Експерти наголошують і на тому факті, що кінцеві тарифи залежать від політики місцевих громад, якщо місцеві громади ухвалять рішення щодо компенсації тарифів і рівномірного розподілу на бізнес і населення, то навантаження на домогосподарства зменшиться.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...