facebook

Водії в істериці: Рада запровадила нові штрафи – скільки можна

Що відомо

Рада ухвалила новий законопроект, водії в істериці
Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №9092-3 про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів з паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Про це повідомляється у Телеграм-каналі.

Верховна Рада 22 травня схвалила за основу законопроект 9092-3, яким планують заборонити евакуацію автомобілів інспекторами зі паркування на час дії воєнного стану. Таку евакуацію проводитиме Національна поліція.

Йдеться про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів із паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

У разі ухвалення законопроекту в цілому, евакуацію здійснюватиме Національна поліція. Як зазначають автори, «положеннями проекту підтримано ініціативу наділення відповідними повноваженнями уповноважених осіб органів Національної поліції».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Законопроектом вносяться такі зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення:

– забороняється тимчасове затримання транспортного засобу інспекторами з паркування виключно під час дії правового режиму воєнного стану

– розширюється перелік підстав для інспекторів із паркування із притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 6 ст. 122 (Зупинення або стоянка транспортних засобів на місцях, позначених відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, на яких дозволена зупинка або стоянка лише транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю) та ч. 6 ст. 152-1 (парковка транспортного засобу на місцях, призначених для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю);

– уточнюються норми санкцій статей 122 «Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху» та 152-1 «Порушення правил паркування транспортних засобів та порушення правил обладнання майданчиків для платного паркування транспортних засобів».

Як зазначають автори законопроєкт, ухвалення врегулює питання тимчасового затримання транспортного засобу під час дії правового режиму військового стану в Україні, а саме під час повітряної тривоги дозволить зберегти життя та здоров’я водіїв, які змушені швидко залишати транспортні засоби для пошуку укриття, порушуючи правила зупинки чи стоянки..

«Згідно зі статтею 265-4 КУпАП, інспектори з паркування мають право здійснювати тимчасове затримання транспортного засобу шляхом доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку. При цьому на сьогоднішній день, у більшості випадків, виконавчі комітети місцевих рад зловживають наданим правом і перетворили евакуацію транспортних засобів на власний бізнес-проект. Часто такі затримання відбуваються навіть без законних підстав. Особливо ганебна ситуація у великих містах: Київ, Харків, Дніпро, Одеса тощо.

Формування вартості послуг з евакуації транспортних засобів непрозоре та зазвичай завищене. Безпосередньо евакуацією транспортних засобів займаються приватні компанії чи ФОП, наближені до керівництва міста.

Водночас евакуація авто не скасовується, а, як уже було сказано, передається до рук поліції.

“ЗА” у першому читанні проголосувало 234 депутати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...