facebook

Без субсидій і безкоштовного проїзду: замість пільг українцям хочуть давати живі гроші

Пенсіонери бояться нововведень, а експерти схвалили план Кабміну з монетизації. У Кабміні задумали монетизацію пільг. Пільговий проїзд в громадському транспорті хочуть скасувати, а за комуналку доведеться платити повну суму, але людина буде отримувати певну суму на місяць і вирішувати сама, куди її витратити.

Але пенсіонерів лякають новації, заплановані за програмою монетизації пільг.

“Нам краще, коли ми знаємо, що на світло у нас є певні знижки, на газ, ми точно знаємо, що вони в цьому місяці є. А буде це чи не буде, ми ще не знаємо”, – розповідає пенсіонерка Марія Стасюк.

“Зараз нам гарантовано, що ми проходимо безкоштовно в метро. А тоді нам дадуть якусь певну суму, а потім через півроку скажуть, що грошей немає в бюджеті, і ця сума зникне”, – міркує пенсіонерка.

У той же час монетизацію схвалює водій автобуса В’ячеслав. Чоловік визнає, що возити пільговиків – це недешево. Щодня водій на цьому втрачає більше двохсот гривень. “Виходить, якщо я безкоштовно везу, то за що мені потім заправляти автобус і ремонтувати його так само”, – говорить В’ячеслав.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Заміна пільг реальними грошима буде відбуватися просто і прозоро, запевняють в Міністерстві соціальної політики. Для оформлення виплати знадобиться тільки банківська картка та особиста заява.

“У разі монетизації це будуть надходження певної суму на картковий рахунок, а далі людина буде сама вирішувати, куди подіти ці гроші. Таке право може бути реалізоване з різних видів пільг, зокрема оплати житлово-комунальних послуг, пільги на придбання твердого палива, на проїзд, капітальний ремонт, зв’язок і так далі”, – говорить директор департаменту державної соціальної допомоги Віталій Музиченко.

Монетизація допомагає заощадити, впевнений економіст Олександр Охріменко.

“Наприклад, якщо у вас послуги ЖКГ, ви отримали гроші, економите відповідно споживання енергії, і у вас залишаються гроші, які ви можете витратити наприклад на покупку продуктів харчування”, – вважає експерт.

Середній розмір комунальної пільги – 1500 гривень, а сума в рахунках – 1800. Тобто пільговики платять за комунальні послуги в середньому 300 гривень, решту компенсує держава. Якщо замість 1800 гривень витратити на комунальні послуги 1000 гривень (скоротити споживання електроенергії, встановити тепловий лічильник і т. д.), 500 гривень можна заощадити.

Зараз в кабінеті міністрів вирішують, як втілювати реформу. Спочатку владі потрібно зрозуміти, чи ефективна новація на прикладі одного регіону, або ввести її відразу по всій Україні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...