facebook

Пенсії можуть поставити “на паузу”: українцям назвали всі причини та як відновити виплати

Подробиці

Українцям назвали всі причини, коли пенсії можуть поставити “на паузу” та як відновити виплати
В Україні деякі пенсіонери можуть припинити виплату пенсій. У яких випадках це може статися та як відновити виплати.

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” виплата пенсії припиняється з наступних підстав:

– якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять неправильні відомості;

– у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, якщо інше не передбачено міжнародним договором України;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– у разі смерті пенсіонера;

– у разі неотримання пенсії через відділення поштового зв’язку протягом 6 місяців поспіль;

– невизнання пенсіонера особою з інвалідністю;

– працевлаштування особи, яка отримує пенсію за вислугу років, на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років;

— в інших випадках передбачених законом, наприклад, закінчення терміну навчання дітей, які отримують пенсію у разі втрати годувальника.

Також орган ПФУ припиняє перерахування пенсії у разі виключення банку із переліку уповноважених банків.

Як уникнути припинення виплати пенсії
Щоб уникнути призупинення пенсійних виплат, застраховані особи зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду протягом 10 днів:

— зміна даних, що вносяться до персональної облікової картки у системі персоніфікованого обліку та Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– Виїзд за межі держави;

– Про обставини, що призводять до зміни статусу.

Де дізнатися причину припинення пенсійних виплат та як їх відновити
Якщо одержувачу пенсії не відомо про причину припинення пенсійних виплат, потрібно звернутися з письмовим запитом до Пенсійного фонду України та з’ясувати причини припинення виплати.

Це необхідно для того, щоб надалі мати офіційну відповідь, яка підлягає оскарженню, зокрема у судовому порядку. Подати таку заяву можна, зокрема, через портал ПФУ, в особистому кабінеті.

Для поновлення виплати пенсії пенсіонеру необхідно звернутися до територіального органу ПФУ з відповідною заявою. Відновлення виплати пенсії здійснюється за документами, які є у пенсійній справі або заявник може надати інші наявні документи (про стаж, заробітну плату, інші документи, які можуть вплинути на розмір пенсії).

Разом з тим, законодавством передбачено, що в період дії військового стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, заяву про відновлення пенсії та документи, необхідні для відновлення пенсії, особами, які тимчасово проживають за кордоном, можуть надсилатися поштою.

До заяви про призначення пенсії такі особи додають копії документів, у тому числі документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію їх місця тимчасового проживання/перебування за кордоном (з переказом), завірені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально та додатково документ про посвідчення факту, що фізична особа є живою.

Як відновити виплати, якщо гроші з пенсійної картки не знімалися протягом 6 місяців

Якщо протягом 6 місяців гроші з пенсійної картки не знімалися, то щоб відновити свою пенсію, знадобиться пройти фізичну ідентифікацію.

Пройти ідентифікацію можна таким чином:

— с помощью электронного кабинета ПФУ из Дія.Підпис;

— надіславши листа до Пенсійного фонду;

– За допомогою відеоконференції;

— якщо людина перебуває за кордоном, це питання можна вирішити в консульстві.

Термін відновлення пенсії після з’ясування обставин, що призвели до припинення, і за умови її відновлення становить 10 днів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...