В Мінсоцполітики пояснили як обстежуватимуть житло претендентів на субсидії

Соціальні інспектори обстежуватимуть матеріально-побутові умов домогосподарств, які претендують на отримання субсидії, за затвердженим актом, який має чіткі розділи і не передбачає огляду вмісту холодильника чи шафи.

Про це в інтерв’ю”Укрінформу” заявив генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

“З травня, тобто з нового неопалювального періоду, кожне рішення комісії про призначення субсидії буде прийматися на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства, який складатиме соціальний інспектор управління соцзахисту з виходом на місце.

Доволі поширене хибне уявлення або введення в оману суспільства, що вони приходять і перевіряють холодильники і заглядають у шафи. Ніхто цього, звичайно, не робить і це не є об’єктом для перевірки. На сьогодні затверджено акт обстеження матеріально-побутових умов, який має чіткі розділи – чим має поцікавитися соціальний інспектор і що він має оцінити”, – сказав Музиченко.

Він пояснив, що соціальний інспектор в першу чергу оцінює житлові умови – в якому стані будинок, чи є там ремонт. Окрім того, об’єктом для моніторингу є наявність дороговартісної техніки. Зокрема, в акті обстеження відображається і наявність таких товарів довготривалого вжитку, як мікрохвильова піч чи пральна машина, якщо їх вартість перевищує десять прожиткових мінімумів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Тобто, якщо соціальний інспектор зазначить, що бачив “плазму” на 70 дюймів, комісія має право запитати – де громадянин її взяв і яка її вартість. Якщо він скаже, що купив її п’ять років тому, коли мав відповідні доходи, і надасть підтвердження, комісія візьме це до уваги урахуванням того, що це не впливає на поточний матеріальний стан цього громадянина. Але якщо він говоритиме, що оце мені подарували, а оце я знайшов і так далі, виникає питання – чи не приховує сім’я інші доходи”, – зазначив гендиректор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення.

Він зауважив, що обсяги можливих обстежень домогосподарств з виходом інспекторів на місце можна буде оцінити після того, як громадяни подадуть заяви на житлові субсидії і декларації, передбачені новим Положенням.

“Якщо домогосподарство має право на субсидію на загальних підставах, тобто для цього не потрібне рішення комісії, до них не прийде соціальний інспектор. А якщо громадянин приходить і каже: “Хочу, щоб мої документи винесли на розгляд комісії, бо я на загальних підставах права на субсидію не маю, але вважаю, що потребую її, бо не можу оплатити комунальні послуги”, – цим він дає згоду на обстеження матеріально-побутових умов”, – пояснив Музиченко.

annashchesna

Recent Posts

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

27 хв. ago

Вліплять штраф: якщо не зробити це перед виїздом машиною

Що необхідно перевірити водіям перед виїздом, щоб не нарватися на штраф Всі водії перед тим…

3 години ago

Черги біля ТЦК збільшилися: що приховують ті, хто штурмує військкомати – а ви далі сидіть вдома

У військкоматів стоять черги військовозобов'язаних чоловіків, проте не все так просто Спікер Полтавського обласного ТЦК…

5 години ago

Прижарить майже до плюс 30: синоптик Діденко попередила про рекорди цьогорічної весни

За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 2 травня, вночі ще комфортно, а вдень…

7 години ago

Оніміли навіть найзапекліші ухилянти: ТЦК почали по-новому вручати повістки – це миліше за котиків

Поки в ТЦК зібралися черги, українець із вдячністю отримав повістку У деяких ТЦК та СП…

16 години ago

Politico: операції ГУР щодо знищення російських НПЗ дають неймовірні результати

Про це повідомляють джерела InfoLight.UA в ГУР. Зазвичай розвідники не підтверджують та водночас і не…

18 години ago