facebook

Що буде з субсидіями: монетизація чи конфіскація

Зекономленні кошти житлової субсидії під час опалювального сезону 2015-2016 рр повертатимуть до державної казни. Однак, чиновники запевняють, що сім’ї, в якої вилучають кошти, держава компенсуватиме кубами газу чи кіловатами електоенергії.
Багато тернополян зекономили кошти житлової субсидії на опалення, які вони не використали під час опалювального сезону 2015-2016 років. Інколи ці суми сягають понад десяти тисяч гривень. Що ж буде з цими грошима та що чекати тернополянам від урядовців цього опалювального сезону. Якщо сім’я зекономила кошти житлової субсидії під час опалювального сезону, то раніше вона мала право їх реалізовувати при наступних комунальних платежах, – розповідає начальник управління соціальної політики міськради Володимир Сулима.

– Однак згідно з урядовою постановою, починаючи з травня цього року, такі кошти повертаються до державної казни. Проте чиновник уточнює, що тій сім’ї, в якої вилучають зекономлені кошти, держава залишає 100 куб. м газу або150 кВт електричної енергії, якщо котел у домі електричний. Втім, якщо сума залишку є меншою за згадану компенсацію, то куби та кіловати будуть нараховані відповідно до тієї зекономленої суми субсидіантом. Сьогодні комунальні служби не знають, як повернути ці кошти у державну казну. Адже постанова є, а механізму її реалізації немає, – каже чиновник.

За словами Володимира Сулими, нині у Тернополі зареєстровано 68187 домогосподарств, 39605 з них отримували субсидії минулого опалювального сезону. Враховуючи той факт, що урядовці підняли ціни на комуналку, цього опалювального сезону ми очікуємо збільшення кількості субсидіантів ще до 30%, – додає він. Перерахунок субсидій автоматичний Пан Сулима каже й те, що перерахунок отримувачів субсидій на наступний опалювальний сезон будуть проводити автоматично. Тобто якщо сім’я отримала субсидію під час опалювального сезону 2015-2016 років, фахівці управління цій сім’ї нададуть нову субсидію на опалювальний сезон 2016-2017 років автоматично. Це буде здійснюватися за умови, якщо в субсидіанта не відбулися зміни, тобто хтось виписався чи навпаки. Якщо ж відбулися якісь зміни, слід прийти в наше управління та написати відповідну заяву, аби наші спеціалісти все перерахували по-новому, – каже посадовець. Володимир Сулима додає, що програма житлових субсидій працює добре, багатьом тернопільським малозабезпеченим сім’ям вона допомогла.

Однак є деякі недоопрацювання. На жаль, існує тільки одна норма, що регулює видачу субсидій, – наголошує він. До прикладу, якщо сім’я одержала послугу або придбала щось, що перевищує 50 тис. грн, то протягом року вона не має права на субсидію. Тому цьогоріч багато заможних людей, які мають по декілька будинків та автомобілів, отримали цю державну допомогу. Це не є нормально, бо допомогу мають отримувати ті, хто справді її потребує. Однак згідно з урядовими постановами, всі обмеження на отримання пільг зняли. Щодо умов субсидіювання опалювального сезону 2016-2017 року, то пан Сулима прогнозів не робить. Він каже, що передбачити дії уряду дуже важко. До прикладу, лише з травня минулого року відбулося сім змін у порядку надання субсидій. Лише на енергоощадні заходи Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко під час Українського форуму з енергоефективності заявив, що Кабінет Міністрів України розробляє механізм монетизації невикористаних під час опалювального сезону коштів житлової субсидії. Уряд готовий до цього і розробляє необхідні механізми, – зазначив він.

– З весни 2017 року механізм монетизації субсидій має запрацювати. Павло Розенко також пояснив, куди можна буде вкладати заощаджені кошти з субсидій, щоб суттєво зменшити рахунки за опалення. Зекономлені кошти субсидіанти зможуть витратити на енергоощадні заходи, тобто встановити регулятор опалення, утеплити зовнішні чи внутрішні стіни будинку, купити нові вікна, замінити старі труби, встановити лічильники та котли. За його словами, такий ремонт дозволить суттєво економити у майбутньому.

Більше того, такий пробний проект планують запустити у Калуші Івано-Франківської області. Комунальні служби перекажуть гроші жителям міста на спеціальні банківські картки, якими вони зможуть оплачувати комунальні послуги або придбати енергоощадливі технології.
thumb_204710_news_m

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

джерело http://te.20minut.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...