facebook

Путін призначив нового главу своєї адміністрації: Хто такий Антон Вайно

Який контраст: Іванов – виходець із силовиків, армієць за мисленням і покликанням, а Вайно, як відгукуються про нього колеги (інформація з російських ЗМІ), м’яка і інтелігентна людина, дипломат. Дуже дивний поворот Путіна

252094

У Росії Володимир Путін сьогодні провів гучну рокіровку, змінивши голову своєї адміністрації. Вірний соратник Сергій Іванов був відправлений на пониження, а АП очолив дехто Антон Вайно, невідомий широкій публіці. Щоб зрозуміти важливість цього призначення, варто нагадати, що в Росії глава адміністрації курирує вибори і зобов’язаний забезпечити перемогу партії влади. На носі вибори в Держдуму, а Путін за місяць (!) до них змінює настільки важливу особу в чинній російській державі. Навіщо? Чому саме Антон Вайно?

Антон Вайно народився в Талліні 17 лютого 1972 (зараз йому 44 роки), закінчив МДІМВ МЗС Росії, вільно володіє англійською та японською мовами. Після навчання працював у посольстві Росії в Японії, потім – у другому департаменті Азії МЗС Росії. Після просувався кар’єрними сходами в протокольно-організаційному управлінні президента.

8 жовтня 2007 р. призначений заступником керівника апарату уряду Російської Федерації (Сергія Наришкіна; займався департамент прес-служби, інформації та протоколу уряду). Працював в апараті в тому числі і під керівництвом одного з ідеологів кремлівської політики В’ячеслава Володіна.

Свого часу Вайно змінив Ігоря Сечіна в апараті уряду

22 травня 2012 року був призначений заступником глави адміністрації президента РФ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дійсний державний радник Російської Федерації 1 класу (2008). В 2005 році отримав подяку президента РФ за заслуги у підготовці та проведенні урочистих заходів, присвячених 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Нагороджений почесною грамотою президента російської федерації за заслуги у забезпеченні діяльності Уряду РФ і багаторічну роботу (2012).

Має видний родовід. Батько – Едуард Вайно – колишній віце-президент із зовнішніх зв’язків і взаємодії з акціонерами ВАТ “АвтоВАЗ”, екс-голова Ділової ради Росія–Куба в Торгово-промисловій Палаті РФ. Дід – Карл Вайно – радянський партійний діяч. З 1978 по 1988 року був першим секретарем ЦК Компартії Естонії.

Як бачимо, стрімка кар’єра Антона Вайно почалася ще з навчання – в МДІМВ МЗС Росії вступають переважно діти колишньої і нової номенклатури. Після дипломатичних призначень Вайно забрали в управління президента вивчати протокол і тонкощі російської політики. Очевидно, що тривалий час з Вайно “ліпили” ідеального клерка вищого рангу – робота в апараті уряду, потім підвищення в адміністрацію президента. Чотири роки Вайно сидів за спиною Іванова в АП, а ось зараз несподівано Путін вирішив висунути його на першу роль.

Антон Вайн довго готувався до вищих посад, працюючи на другому плані, але близько до Путіна

Який контраст: Іванов – виходець із силовиків, армієць за мислення і покликанням, а Вайно, як відгукуються про нього колеги (інформація з російських ЗМІ), м’яка і інтелігентна людина, дипломат. Дуже дивний поворот Путіна. Хоча, якщо слідувати логіці кадрових призначень російського президента, йому не потрібні могутні чиновники за спиною, потрібні відмінні виконавці, голодні і зобов’язані йому кар’єрою. Переведення Іванова у представники президента у сфері екології (!!) – це певний урок і для інших чиновників вищої ланки. Наприклад, Дмитро Медведєв серйозно ризикує залишитися без прем’єрського крісла. А нещодавно з’явилися чутки про відставку начальниці кремлівського департаменту по взаємодії з політичними партіями Марини Чекунової. І це ще один явний сигнал про невдоволення Путіна ходом передвиборної кампанії в РФ.

За іншою версією, Іванов пішов за власним бажанням, тому що його думку перестали враховувати в питаннях кадрових призначення в країні. Напередодні виборів 2008 року Іванова розглядали як можливого наступника Путіна на президентському посту, проте Путін зробив ставку на Медведєва. Тоді Іванов був розчарований, але послухався. Володимир Путін заявив, що в нинішній ситуації Іванов сам просив призначити його на новий пост і порекомендував на своє місце Вайно. У це можна було б повірити в інших реаліях, але тільки не в російських.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...