Categories: Події

Росія все ж втрутилась у вибори в Україні

Мабуть, усім знайома ситуація, коли у соцмережах у друзі долучаються невідомі люди з підозрілими сторінками. Пишуть нісенітниці, просять поставити лайки чи поширити якусь інформацію. Раніше ми не звертали уваги на такі сторінки та повідомлення, проте зараз, у час, коли інтернет та соціальні мережі заполонили кожну домівку, поняття фейк і бот повинні розуміти усі.
Ботів і фейків створюють для того, аби замінити роботу живої людини у мережі. Саме тому часто нам приходять такі розсилки незрозумілих повідомлень. Несправжніми можуть бути і сторінки, і інформація, яка розміщена там. Тому довіряти новинам, які розміщують боти не варто.
Трансатлантична комісія з чесності виборів виявила у соцмережі Twitter, напередодні парламентських виборів, зростання активності ботів, які поширюють неправдиву інформацію, приблизно на 33% у порівнянні з попередніми тижнями. Згідно із моніторингом, у Twitter є дезінформаційний кластер з шістьма автоматизованими обліковими записами у ядрі, включно з обліковими записами, які видавали себе за президента РФ Володимира Путіна і українського президента Володимира Зеленського.
«Більшість новин, які розповсюджуються цим кластером, були розміщенні на чотирьох веб-сайтах, які засновані у Росії і розміщують контент російською мовою. Багато з облікових записів були створені кілька років тому і змінили свої ідентифікатори, у тому числі з початку року».
За даними аналітиків комісії, акаунти часто не діють. Однак у певні моменти їх використовують для поширення автоматичних повідомлень.
Така інформація може підтвердити той факт, що Росія все ж втрутилась у вибори в Україні. Такі боти дезінформують та розгублюють населення. Проте виборці повинні знати про намагання вплинути на них.
Для того, щоб хтось інший не міг керувати вашою думкою та вводити в оману, потрібно вміти розрізняти ботів та фейкові сторінки від справжніх. Обов`язково перевіряйте акаунти людей, котрі можуть долучатись до вас у друзі чи надсилати вам повідомлення. Боти імітують людей, тому на головних фото у них зазвичай картинки з Інтернету. Також боти не публікують жодної особистої інформації, тому загалом на сторінці буде порожньо. Якщо сторінка створена кілька днів тому, а записів на ній уже більше десятка, то це також скоріш за усе бот. Такі сторінки активні й вночі, тому бот постійно усе коментує та поширює, а на ваші особисті повідомлення він наврядчи відповість. Якщо перевіряти та дотримуватись хоч б кількох пунктів із переліку, то ви не попадетесь на гачок.

          Олена Савчук для Ukraine live

          За матеріалами:
 https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/rosiya-posilila-robotu-botiv-dezinformatoriv-z-viboriv-v-ukrajini-50032814.html

moderator

Recent Posts

“Шалена гроза пре в ці області прямо зараз, лютий град накриє цей регіон”: де буде дощ, негода і жахливий вітер до 20 м/с

Мешканцям конкретних регіонів України варто готуватися до непростої погоди. Очікується негода. А саме, сильний вітер,…

1 годину ago

Магнітні бурі: чого очікувати від сонячної активності 20-22 травня

У найближчі кілька днів очікується висока геомагнітна активність. Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 20-22…

11 години ago

Жінки та водії фур та автобусів: що змінилося в перетині кордону після 18 травня

Ситуацію пояснили у Держприкордонслужбі 18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Разом з тим прикордонники…

13 години ago

Погода дасть жару: якою цього тижня буде погода по всій території України

Цього тижня, по всій території України пройдуть дощі. Найближчими днями, за словами кандидата географічних наук…

15 години ago

Доларовий кульбіт на межі: банки та обмінки знову змінили курс валют

Ринок сильно шатає! Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 20 травня, мають…

16 години ago

В яких областях найбільше ухилянтів і скількох вже доправили до ТЦК – дані Нацполіції

Дніпропетровська область За чотири місяці 2024 року до підрозділів поліції регіону надійшло 38 282 звернення…

17 години ago