facebook

Обережно, Борщівник: Що заборонено робити та як лікуватися

Відпочиваючи на природі у теплі літні дні будьте обережні. Не торкайтесь до оманливо м’якого листя борщівника Сосновського оголеними руками. Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним.

Попереджайте про небезпечну рослину своїх і чужих дітей, дорослих. Не використовуйте листя борщівника як серветки, ніколи не витирайте ним руки чи ноги. Працюйте з рослиною тільки в щільному одязі, окулярах і гумових рукавичках.

На побутовому рівні ставлення до цієї рослини має бути карантинним: необхідно всіма можливими методами запобігти її розповсюдження, систематично скошувати, перерізати товсті корені на глибині 10-15 см (це забезпечує знищення рослини), заборонити випас худоби у місцях поширення (молоді листки поїдПерша медична допомога при ураженні борщівником:
повний текст читайте тут: https://prykarpattya.org/news/68539ають вівці та корови і це відображається на якості молока).

Перша медична допомога при ураженні борщівником:

Довго і ретельно промивати водою місце контакту, з милом або піною для вмивання. Якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не можна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Обробити уражені ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки або фурациліну. Це допоможе знежирити шкіру і послабити дію подразника.

Змастити уражені ділянки засобами проти опіків («Рятувальник», «Пантенол», тощо)

Приховати пошкоджені ділянки від будь-якого потрапляння сонячних променів. Сонце посилює дію отрути, тому було б добре зовсім уникати перебування на сонці наступні 48 годин.

Необхідно обов’язково приймати протиалергічні (антигістамінні) препарати. Адже рослина має серйозну алергенну дію і може призвести до появи загальних і місцевих реакцій. Перед прийманням ліків потрібно проконсультуватись з лікарем!

При потребі вживати протизапальні ліки, якщо такі порекомендує лікар.

Категорично заборонено:

Самостійно розкривати пухирі, адже це сприяє розвитку інфекції, а також уповільнює відновні процеси.

Прикладати глину чи землю, робити сечові або молочні примочки, змащувати рани жиром. Це збільшує ймовірність занесення інфекції.

Лікування опіку від борщівника проводиться виключно після звернення за медичною допомогою. Опіки від цієї рослини не лікуються, як звичайні, наприклад, окропом), при лікуванні уражень рослинними отрутами, зокрема, борщівником, застосовуються зовсім інші методи лікування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...