У комітеті з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ Європарламенту сьогодні відбудеться голосування по доповіді депутата Марії Габріель щодо надання безвізового режиму з ЄС для України.

Як зазначив в інтерв’ю “Сьогодні” євродепутат Андрій Пленкович, комітет має намір схвалити цю доповідь і включити питання безвізу до порядку денного Європарламенту.

“Ми хочемо зробити наступні речі: 26 вересня Комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ схвалить дуже позитивну доповідь для України, підготовлену колегою Марією Габріель. Ми вже прийняли дуже позитивну “думку” на цю доповідь у Комітеті у закордонних справах. І потім ми повинні включити це питання до порядку денного планарного засідання Європарламенту. Ми як Комітет зробимо максимум, щоб досягти позитивного результату і позитивного голосування”, – заявив Пленкович.

Він зазначив, що питання надання безвізу може бути ускладнене міграційною кризою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Єдине питання, яке ми повинні розуміти, – це проблема міграційної кризи та біженців. Питання візової лібералізації пов’язані з цим, що ускладнює процес. Але я впевнений, що ми знайдемо позитивне рішення для України, бо українці заслуговують цього і ви навчилися справлятися з внутрішньо переміщеними особами (з Донбасу, – “Сьогодні”), яких вже 1,5 млн, без якоїсь їх міграції в країни Євросоюзу”, – заявив євродепутат.

Раніше єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів з розширення Йоханнес Хан повідомив, що питання надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом перебуває на завершальному етапі.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко заявив, що не сумнівається в тому, що восени Європейський Союз прийме рішення щодо надання Україні безвізового режиму. З тією ж риторикою виступили прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Нагадаємо, доповідач Європарламенту Марія Габріель закликала Європарламент надати Україні безвізовий режим. Інші депутати комітету, які виступали після Габріель, підтримали надання Україні безвізового режиму.

20 квітня Європейська комісія запропонувала Європарламенту і Раді Європейського Союзу скасувати візи для громадян України. Віце-прем’єр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе прогнозувала, що безвіз нададуть ближче до осені.