facebook

Як відзначають День матері в Європі і світі традиції святкування

Про традиції святкування Дня матері у світі   європейських країнах розповість Korrespondent.net.

День матері  свято перехідне, відзначається щорічно у другу травневу неділю. У 2020 році День матері випадає на 10 травня. У багатьох країнах свято відзначають вже не одне десятиліття, а в Україні  починаючи з 2000 року. У цей день прийнято вручати національні нагороди матерям героїням.

День матері 2020 історія появи свята

У багатьох культурах останній весняний місяць  місяць Пречистої Діви Марії. До Матері Божої християни звертаються по медичну допомогу не рідше, ніж до Христа. Її просять про заступництво, моляться за здоров’я і благополуччя. Богородицю вважають покровителькою українського козацтва.

Традиція вшанування своїх матерів бере свій початок з Стародавньої Греції. Відомо, що греки віддавали данину поваги матері усіх богів Геї. Римлянами була шанована богиня, матір усіх богів  Кібела, а кельти вважали головною матір’ю   Бріджит

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У XVII столітті у Великобританії з’явилося свято Материнська неділя, яку відзначали у другу неділю Великого посту.  Всі, хто працював далеко від дому  могли від’їхати, щоб провести свято з мамою і подарувати їй фруктовий пиріг   Традиція існувала аж до XIX століття.

У багатьох країнах Середньовічної Європи з подачі католицької церкви 8 грудня святкували день Непорочного зачаття і вшановували Пресвяту Діву  Марію  матір Ісуса Христа. Згодом його сприймали як День матері.

У США відзначати День матері в 1872 році запропонувала пацифістка Джулія Ворд, але її ініціатива не була підтримана громадськістю ні в США ні в світі.

Через 35 років після Ворд з ідеєю вшановувати матерів виступила інша американка Анна Джарвіс, в пам’ять про свою померлу матір. Жінка невпинно писала листи до державних установ, законодавчих органів і громадських діячів, і в 1910 році в штаті Вірджинія було вперше встановлено офіційне свято День матері.

Ідею підхопили в інших штатах, і вже в 1914 році президент Вудро Вільсон підписав указ, в якому День матері ставав національним святом.

Після США офіційним це свято стало в 85 країнах, при цьому в половині з них дата святкування встановлена ​​як друга неділя травня.

Також День матері відзначають в інші дні року, наприклад в першу або останню неділю травня, в березні і квітні.

Ще на початку минулого століття День матері відзначала українська діаспора в Канаді. Традиція прижилася і у Львові в 20-х роках ХХ ст. Головний редактор журналу “Жіноча доля” Олена Кисілевська ініціювала там зустрічі матерів, концерти для них. Пізніше, за сприяння Союзу українок, традиція поширилася по всій території Західної України З приходом радянської влади свято було заборонено.

Про традиції святкування Дня матері у світі і в європейських країнах розповість Korrespondent.net.

День матері  свято перехідне, відзначається щорічно у другу травневу неділю. У 2020 році День матері випадає на 10 травня. У багатьох країнах свято відзначають вже не одне десятиліття, а в Україні   починаючи з 2000 року  У цей день прийнято вручати національні нагороди матерям  героїням.

День матері 2020  історія появи свята

У багатьох культурах останній весняний місяць  місяць Пречистої Діви Марії. До Матері Божої християни звертаються по медичну допомогу не рідше, ніж до Христа. Її просять про заступництво, моляться за здоров’я і благополуччя. Богородицю вважають покровителькою українського козацтва.

Традиція вшанування своїх матерів бере свій початок з Стародавньої Греції. Відомо, що греки віддавали данину поваги матері усіх богів     Римлянами була шанована богиня, матір усіх богів  Кібела, а кельти вважали головною матір’ю Бріджит.

У XVII столітті у Великобританії з’явилося свято Материнська неділя, яку відзначали у другу неділю Великого посту. Всі  хто працював далеко від дому, могли від’їхати, щоб провести свято з мамою і подарувати їй фруктовий пиріг Традиція існувала аж до XIX століття.

У багатьох країнах Середньовічної Європи з подачі католицької церкви 8 грудня святкували день Непорочного зачаття і вшановували Пресвяту Діву Марію, матір Ісуса Христа. Згодом його сприймали як День матері.

 

У США відзначати День матері в 1872 році запропонувала пацифістка Джулія Ворд, але її ініціатива не була підтримана громадськістю ні в США  ні в світі.

Через 35 років після Ворд з ідеєю вшановувати матерів виступила інша американка   Анна Джарвіс, в пам’ять про свою померлу матір. Жінка невпинно писала листи до державних установ, законодавчих органів і громадських діячів, і в 1910 році в штаті Вірджинія було вперше встановлено офіційне свято  День матері.

Ідею підхопили в інших штатах, і вже в 1914 році президент Вудро Вільсон підписав указ, в якому День матері ставав національним святом.

Після США офіційним це свято стало в 85 країнах, при цьому в половині з них дата святкування встановлена ​​як друга неділя травня.

Також День матері відзначають в інші дні року, наприклад в першу або останню неділю травня, в березні і квітні.

Ще на початку минулого століття День матері відзначала українська діаспора в Канаді. Традиція прижилася і у Львові в 20-х роках ХХ ст. Головний редактор журналу “Жіноча доля” Олена Кисілевська ініціювала там зустрічі матерів, концерти для них. Пізніше, за сприяння Союзу українок, традиція поширилася по всій території Західної України. З приходом радянської влади свято було заборонено.

Традиції святкування дня матері в світі

У США та Австралії День матері проходить по-особливому. Діти, які живуть з батьками, обов’язково готують мамі сніданок і приносять його в ліжко. Ті  хто далеко,  намагаються приїхати до мами на свято і привітати особисто.

У США прийнято приколювати до одягу гвоздику,  при цьому колір квітки вибирається не випадково. Кольорова гвоздика свідчить про те, що мама у людини жива, а от біла квітка

спосіб вираження любові і поваги до покійної матусі.

Ця традиція існує також у багатьох країнах Європи. За популярністю серед американців День матері знаходиться на п’ятому місці після Дня святого Валентина Дня батьків, Великодня і Різдва.

Поширена і в США традиція дарування материнського кільця. Жінці дарують кільце з камінцями, їх повинно бути стільки, скільки у неї дітей. Кільця можуть бути з дорогоцінних металів з натуральними каменями. За підрахунками маркетологів, останні роки в Америці відсоток продажів подібних ювелірних виробів до Дня матері збільшився в кілька разів.

В Австралії, крім мам  вітають всіх жінок, які мають відношення до виховання дітей.

У Німеччині Muttertag відзначали ще в середньовіччі. Національним святом День матері став в 30-х роках ХХ століття. На відміну від інших країн, німці дарують мамам не гвоздики, а троянди. Також важливо вибирати саме різнокольорові квіти, а не білі, що вважаються символом успіння. Квітів у букеті повинно бути 12, а ось на могилу німці несуть всього одну білу троянду. Мам обов’язково звільняють від домашньої роботи і відпускають на зустрічі з подругами.

У Фінляндії День матері дуже шанований, ця країна не раз була визнана найсприятливішою для материнства в Європі. У День матері, з 1919 року прийнято вручати державний орден “Білої троянди.”  неділю   травня у Фінляндії піднімається державний прапор. Це офіційний вихідний. До речі  мамам у Фінляндії прийнято дарувати рослини в горщиках. Спеціально до свята фінські квітникарі вивели новий сорт троянд   День матері.

В Індії День матері  і відзначають наприкінці жовтня. У появи свята є своя легенда. Відповідно до неї, колись давно у індійської жінки було семеро синів. Одного разу мати випадково вбила маленького ведмежа, за що розплатилася смертю всіх своїх дітей. Убита горем жінка просила богиню Аштамі Бхагаваті оживити дітей, і її молитви були почуті.

У День матері індійські жінки постять і моляться про благополуччя і здоров’я своїх нащадків.

В Японії Хаха но хі, або День матері, святкують, як і більшість,  у другу неділю травня, починаючи з 1915 року. Діти дарують мамам кольорові гвоздики (тільки не білі)  подарунки, а мами обов’язково виконують материнську пісню. Вона з’явилася в 1958 році. У пісні співається про домівку про те як мама в’язала дитині рукавиці, а отримавши їх десь на чужій землі, він отримає частинку материнського тепла.

Дуже весело проводять День матері на Кубі. Традиція святкування скоро відзначить столітній ювілей. У цей день на Острові свободи люди танцюють, влаштовують фестивалі, флористичні ярмарки. Обов’язково вручають мамі ексклюзивні листівки. За деякими підрахунками, щорічно до свята випускають близько мільйона вітальних листівок.

У Португалії, Іспанії, Угорщині, Литві, Румунії День матері відзначають в першу неділю травня, а у Франції   в останню.

Привітання з Днем ​​матері у віршах

Перше слово, перший крок
Пам’ятає лише мама і перший урок,
Сльози, образи і наші усмішки.
Мама прощає завжди нам помилки.
Сьогодні День матері в нашій країні.
Ми маму обіймемо сильніше подвійно.
Спасибі тобі за любов крізь роки.
Хай щастя тебе оточує завжди!

***

День матері – найкраще свято на світі,
Коли матерів вдячні діти
Привітати бажають із заслуженим днем.
Успіху і світла завжди і в усьому!
Спасибі, рідні, вам всім від душі,
Нехай всі виконуються ваші мрії,
Ви, життя не шкодуючи, себе нам дарували,
Тепло і любов ми від вас отримали.
Дай Бог вам здоров’я і багато добра,
Нехай світлою буде ваша доля,
Нехай діти завжди люблять і люблять
І нехай вони вам допомагати не забудуть!

 

День матері – свято перехідне, відзначається щорічно у другу травневу неділю. У 2020 році День матері випадає на 10 травня. У багатьох країнах свято відзначають вже не одне десятиліття, а в Україні  починаючи з 2000 року  У цей день прийнято вручати національні нагороди матерям героїням.

День матері 2020 історія появи свята

У багатьох культурах останній весняний місяць   місяць Пречистої Діви Марії. До Матері Божої християни звертаються по медичну допомогу не рідше, ніж до Христа. Її просять про заступництво, моляться за здоров’я і благополуччя. Богородицю вважають покровителькою українського козацтва.

Традиція вшанування своїх матерів бере свій початок з Стародавньої Греції. Відомо, що греки віддавали данину поваги матері усіх богів – Геї. Римлянами була шанована богиня, матір усіх богів   Кібела, а кельти вважали головною матір’ю  Бріджит.

У XVII столітті у Великобританії з’явилося свято Материнська неділя, яку відзначали у другу неділю Великого посту.  Всі  хто працював далеко від дому, могли від’їхати, щоб провести свято з мамою і подарувати їй фруктовий пиріг Традиція існувала аж до XIX століття.

У багатьох країнах Середньовічної Європи з подачі католицької церкви 8 грудня святкували день Непорочного зачаття і вшановували Пресвяту Діву Марію, матір Ісуса Христа. Згодом його сприймали як День матері.

 

У США відзначати День матері в 1872 році запропонувала пацифістка Джулія Ворд, але її ініціатива не була підтримана громадськістю ні в США  ні в світі.

Через 35 років після Ворд з ідеєю вшановувати матерів виступила інша американка Анна Джарвіс, в пам’ять про свою померлу матір. Жінка невпинно писала листи до державних установ, законодавчих органів і громадських діячів, і в 1910 році в штаті Вірджинія було вперше встановлено офіційне свято   День матері.

Ідею підхопили в інших штатах, і вже в 1914 році президент Вудро Вільсон підписав указ, в якому День матері ставав національним святом.

Після США офіційним це свято стало в 85 країнах, при цьому в половині з них дата святкування встановлена ​​як друга неділя травня.

Також День матері відзначають в інші дні року, наприклад в першу або останню неділю травня, в березні і квітні.

Ще на початку минулого століття День матері відзначала українська діаспора в Канаді. Традиція прижилася і у Львові в 20-х роках ХХ ст. Головний редактор журналу “Жіноча доля” Олена Кисілевська ініціювала там зустрічі матерів, концерти для них. Пізніше, за сприяння Союзу українок, традиція поширилася по всій території Західної України. З приходом радянської влади свято було заборонено.

Традиції святкування дня матері в світі

У США та Австралії День матері проходить по-особливому. Діти, які живуть з батьками, обов’язково готують мамі сніданок і приносять його в ліжко. Ті, хто далеко, – намагаються приїхати до мами на свято і привітати особисто.

У США прийнято приколювати до одягу гвоздику, при цьому колір квітки вибирається не випадково. Кольорова гвоздика свідчить про те, що мама у людини жива, а от біла квітка  спосіб вираження любові і поваги до покійної матусі.

Ця традиція існує також у багатьох країнах Європи. За популярністю серед американців День матері знаходиться на п’ятому місці після Дня святого Валентина, Дня батьків, Великодня і Різдва.

Поширена і в США традиція дарування материнського кільця. Жінці дарують кільце з камінцями, їх повинно бути стільки, скільки у неї дітей. Кільця можуть бути з дорогоцінних металів з натуральними каменями. За підрахунками маркетологів, останні роки в Америці відсоток продажів подібних ювелірних виробів до Дня матері збільшився в кілька разів.

 

В Австралії, крім мам, вітають всіх жінок, які мають відношення до виховання дітей.

У Німеччині Muttertag відзначали ще в середньовіччі. Національним святом День матері став в 30-х роках ХХ століття. На відміну від інших країн, німці дарують мамам не гвоздики, а троянди. Також важливо вибирати саме різнокольорові квіти, а не білі, що вважаються символом успіння. Квітів у букеті повинно бути 12, а ось на могилу німці несуть всього одну білу троянду. Мам обов’язково звільняють від домашньої роботи і відпускають на зустрічі з подругами.

У Фінляндії День матері дуже шанований, ця країна не раз була визнана найсприятливішою для материнства в Європі. У День матері, з 1919 року, прийнято вручати державний орден “Білої троянди.”  В останні роки цю нагороду отримують і матері, які виховують дітей сиріт.

У другу неділю травня у Фінляндії піднімається державний прапор. Це офіційний вихідний. До речі, мамам у Фінляндії прийнято дарувати рослини в горщиках. Спеціально до свята фінські квітникарі вивели новий сорт троянд  День матері.

 

В Індії День матері – Ахой-аштамі відзначають наприкінці жовтня. У появи свята є своя легенда. Відповідно до неї, колись давно у індійської жінки було семеро синів. Одного разу мати випадково вбила маленького ведмежа, за що розплатилася смертю всіх своїх дітей. Убита горем жінка просила богиню Аштамі Бхагаваті оживити дітей, і її молитви були почуті.

У День матері індійські жінки постять і моляться про благополуччя і здоров’я своїх нащадків.

День матері, святкують, як і більшість, у другу неділю травня, починаючи з 1915 року. Діти дарують мамам кольорові гвоздики (тільки не білі), подарунки, а мами обов’язково виконують материнську пісню. Вона з’явилася в 1958 році. У пісні співається про домівку  про те, як мама в’язала дитині рукавиці, а отримавши їх десь на чужій землі, він отримає частинку материнського тепла.

 

Дуже весело проводять День матері на Кубі. Традиція святкування скоро відзначить столітній ювілей. У цей день на Острові свободи люди танцюють, влаштовують фестивалі, флористичні ярмарки. Обов’язково вручають мамі ексклюзивні листівки. За деякими підрахунками, щорічно до свята випускають близько мільйона вітальних листівок.

У Португалії, Іспанії, Угорщині, Литві, Румунії День матері відзначають в першу неділю травня, а у Франції   в останню.

Привітання з Днем ​​матері у віршах

Перше слово, перший крок
Пам’ятає лише мама і перший урок,
Сльози, образи і наші усмішки.
Мама прощає завжди нам помилки.
Сьогодні День матері в нашій країні.
Ми маму обіймемо сильніше подвійно.
Спасибі тобі за любов крізь роки.
Хай щастя тебе оточує завжди!

***

День матері – найкраще свято на світі,
Коли матерів вдячні діти
Привітати бажають із заслуженим днем.
Успіху і світла завжди і в усьому!
Спасибі, рідні, вам всім від душі,
Нехай всі виконуються ваші мрії,
Ви, життя не шкодуючи, себе нам дарували,
Тепло і любов ми від вас отримали.
Дай Бог вам здоров’я і багато добра,
Нехай світлою буде ваша доля,
Нехай діти завжди люблять і люблять
І нехай вони вам допомагати не забудуть!

 

***

Матінко моя рідна,
В цей день тобі бажаю,
Щоб повнився твій будинок
Щастям, світлом і добром.
Щоб здоров’я було багато,
Щоб удача за порогом
Кожен день тебе чекала
І завжди з тобою була.
Щоб в душі заспівали птахи,
Щоб впали кордони
На шляху до мрії будь-якої.
Пам’ятай: я завжди з тобою!

***

Найулюбленіша матуся моя,
Зі святом чудовим вітаю я!
Нехай теплом сяють милі очі,
І тільки від щастя котиться сльоза.
І веселим сміхом буде повна хата,
Всі миті щастя ми в ньому зберемо.
Дні нехай прикрашають радість і затишок,
І побільше буде добрих хвилин.
Посміхнися, рідна, день сьогодні  твій.
Моє серце, мамо, назавжди з тобою.

***

День матері   свято добра і тепла,
Для кожного мама потрібна і важлива,
За працю вашу нелегку  земний уклін,
Нехай буде безхмарним ваш небосхил!
Нехай радують дітки різного віку
І в свято подарують оберемок квітів.
І нехай вся любов, що дитині дана,
Турботою і ласкою повернеться сповна!

Бажаємо мамам не хворіти,
Не плакати гірко, не старіти,
А посміхатися від душі,
Поки ростуть їхні діти.
Нехай буде повною чашею будинок,
Завжди затишно буде в ньому,
Завжди тепло, завжди світло,
І в серці кожного добро.
Нехай діти радують завжди,
Нехай не торкнеться їх біда,
Адже щастя кожної мами в тому,
Щоб дітям дати любов і будинок!

***

Ти така одна, немає на світі іншої,
Милої, ніжної і найріднішої.
В цілому світі людей і божевільних ідей
Тільки ти, мамо, даруєш спокій.
Лише до тебе я біжу і лину від проблем,
Ти обіймеш і даси мені пораду.
Скільки б не було справ і одвічних дилем,
Але важливіше тебе, мамо, немає.
Будь щасливою довіку, не сумуй ніколи,
Відривай календар і зрозумій:
Ти шалено красива, завжди молода
І сповнена неосяжної любові!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...