Пройшла пекло війни, а загинула вдома. Ексклюзив про відчайдушну парамедикиню з Донбасу

Волонтерка, парамедикиня Ірина Шевчишин (“Артистка”) пройшла пекло війни на Донбасі, а загинула в батьківському домі на Прикарпатті від удару струмом.

Попрощатися з коханою з 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” відпустили її чоловіка, де вони разом служили.

Що відомо про сильну й відчайдушну жінку – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

“Я не могла бути осторонь”
Ірина родом із міста Надвірна Івано-Франківської області. Там також жила й легендарна Степанівна – медикиня-волонтерка Євдокія Попович.

Коли парамедикиня дізналася про її поїздку на війну, попросила наступного разу взяти з собою. “Тому що після тих боїв, “котлів”, новин із телевізора, безсонних ночей і сліз я дуже перейнялася цією бідою й не могла бути осторонь”, – розповідала жінка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У грудні 14-го року вони вирушили в селище Піски під Донецьком облаштовувати в підвалах маленькі медичні пункти. Потрібно було місце, щоб стабілізувати поранених перед відправленням до лікарні. Після цього Ірина стала постійно їздити на фронт і нарешті разом зі Степанівною залишилася в Пісках на багато місяців.

Ірина згадувала, що тоді її вразили розгромлені будинки й воронки від обстрілів. “Ми реально побачили, що це не “опір ополчення”, а повномасштабна війна з кров’ю”, – говорила вона.

Як розповіли в 93-й бригаді, в цивільному житті волонтерка була далека як від медицини, так і від військової справи. У неї було дві вищі освіти – інженер і бухгалтер-економіст. До війни працювала на підприємстві, а в Пісках навчилася робити перев’язки, уколи тощо. Коли медики виїжджали за пораненими, готувала операційний стіл.

Історія кохання під обстрілами
Із майбутнім чоловіком Іра познайомилася на війні. Коли Степанівна їздила у справах, “Артистка” залишалася сама на господарстві. Постійно потрібні були чоловічі руки – дров наколоти, щось піднести, полагодити генератор.

Вона розповідала, що була “сильною й незалежною”, справлялася сама, але насправді було соромно викликати когось по рації. Тоді Степанівна сказала, що так не годиться – жити жінці одній у будинку на самому передку, адже селище постійно бомбардують. І поставила Володимира з позивним “Бик” за нею доглядати. Тоді й почалася їхня історія кохання.

Після підписання контракту з 93-ю ОМБр Ірину оформили санінструкторкою в рембат, де служив і Володя. Але через деякий час забрали діловодом у штаб.

“Називали “доцею”
Волонтерка, лідерка Всеукраїнського жіночого руху “За вільну Україну” Раїса Шматко розповіла OBOZREVATEL, що познайомилася з Ірою на війні.

“З жовтня 2014 роки я їздила на Донбас. Легендарна Степанівна – польовий хірург, а Іринка постійно їй допомагала… Я навіть не знаю, скільком нашим хлопцям вона надала допомогу. Сотням! Це настільки світла людина, що на словах не передати. Її всі любили”, – додала Раїса.

За її словами, незважаючи на те, що Ірині було за 50, виглядала вона набагато молодшою.

“У неї недарма був позивний “Артистка” – неймовірно красиві риси обличчя, вся гарна. Коли ми познайомилися, я до неї постійно зверталася “доця”. А потім якось Іринка підійшла до мене і сказала: “Раю, я ж не доця, я не набагато молодша за вас”. І ми так сміялися”, – згадує волонтерка.

У Ірини залишилися дорослий син, батько, якому вже за 80, і чоловік.

“Володя зараз служить у 93-й бригаді. Це страшно – чоловік приїхав із фронту ховати дружину, яка загинула вдома”, – поділилася Шматко.

annashchesna

Recent Posts

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

19 хв. ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

2 години ago

Вліплять штраф: якщо не зробити це перед виїздом машиною

Що необхідно перевірити водіям перед виїздом, щоб не нарватися на штраф Всі водії перед тим…

5 години ago

Черги біля ТЦК збільшилися: що приховують ті, хто штурмує військкомати – а ви далі сидіть вдома

У військкоматів стоять черги військовозобов'язаних чоловіків, проте не все так просто Спікер Полтавського обласного ТЦК…

7 години ago

Прижарить майже до плюс 30: синоптик Діденко попередила про рекорди цьогорічної весни

За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 2 травня, вночі ще комфортно, а вдень…

9 години ago

Оніміли навіть найзапекліші ухилянти: ТЦК почали по-новому вручати повістки – це миліше за котиків

Поки в ТЦК зібралися черги, українець із вдячністю отримав повістку У деяких ТЦК та СП…

18 години ago