facebook

Просідання суші: до 2040 року під воду може піти чверть великих міст світу

Близько 12 млн км² суші виявиться нижче рівня моря – це більше площі США.

Зазвичай основною причиною можливого затоплення суші вважають глобальне потепління, яке розтопить льодовики, підвищивши тим самим рівень світового океану. Однак нове дослідження вчених, опубліковане в журналі Science, говорить про те, що частина територій Землі може піти під воду ще до того, як льоди остаточно розтануть

Отримані дані попереджають, що просідання землі – опускання поверхні суші – торкнеться 19% населення світу протягом наступних двох десятиліть. Ця зміна навколишнього середовища матиме серйозні економічні наслідки для багатьох регіонів світу.

Міжнародна група вчених на базі Геологічного і гірського інституту Іспанії проаналізувала дані про просідання ґрунту в 200 місцях в 34 країнах світу і прийшла до невтішних висновків. За їхніми даними, при збереженні поточних геологічних процесів близько 12 млн км² суші незабаром виявиться нижче рівня моря.

Найбільших збитків можуть зазнати країни Південної Америки, Африки та Азії – там очікується суттєва зміна ландшафту, в результаті якого може постраждати близько 22% найбільших міст світу з населенням понад 1,2 млрд чоловік.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Розроблена модель розрахувала економічні наслідки просідання землі – до 2040 року цей процес торкнеться 21% світового валового внутрішнього продукту. Автори кажуть, що деякі частини Азії особливо схильні до просідання та пов’язаним з цим економічних наслідків.

Просідання ґрунту в цих зонах будуть викликані різними факторами, в тому числі видобутком нафти, газу та інших корисних копалин, а також виснаженням ґрунтових вод.

Протягом наступних десятиліть глобальне перенаселення, посухи та економічне зростання країн, що розвиваються можуть привести до істотного прискорення спустошення водоносних горизонтів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...