facebook

Будьмо уважними! Чому інфаркти трапляються на Різдво

Люди найчастіше помирають від серцево-судинних захворювань на новорічні та різдвяні свята, ніж в будь-яку іншу пору року.

Вчені Університету Мельбурна відслідковували це понад 25 років та прозвали сумний феномен “ефект Різдва”, пише The Time.

17d82a4-syda-productions-depositphotos

Оскільки святковий сезон збігається з найхолоднішими місяцями року, коли люди хворіють на застуду та грип, які ослаблюють організм та загалом погіршують стан здоров’я, то вчені вирішили “виключити” змінну погоди і провели дослідження у Новій Зеландії. У цій країні Різдво та Новий рік святкують протягом літнього сезону.

Дослідники на чолі з Джошем Найтом виявили, що у різдвяний сезон кількість смертей від серцево-судинних захворювань на 4% більше, ніж у порівнянні з середнім показником для іншої частини року.

Середній вік людей, які помирають в цей час також трохи молодше, ніж протягом решти року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це говорить про те, що свята можуть сприяти збільшенню смертності, незалежно від погодних впливів і проблем зі здоров’ям.

Хоча це дослідження не вишукувало фактори, які відповідальні за ріст смертності, проте інші дослідження свідчать, що свята напружений час за багатьма показниками.

По-перше, у цей період множаться сімейні, соціальні та фінансові зобов’язання – турботи з пошуку подарунків та влаштування свята можуть бути не лише приємними, бо сприяють підвищенню кров’яного тиску та погіршенню факторів ризику серцевих захворювань.

По-друге, сприяти появі проблем зі здоров’ям можуть більш багаті (та калорійні) продукти, які зазвичай з’являються на столах під час свят, – від цукерок до м’яса. Окремо, вчені нагадують, що також збільшується споживання алкоголю.

3bd4bf4-fotek-depositphotos

Є також деякі менш очевидні причини сплеску смертності у Різдво. Найт зазначає, що багато людей більше подорожують протягом цього сезону, та не можуть звернутися за медичною допомогою так швидко, як би це зробили вдома.

Вчений і його команда підкреслюють, що отримані результати є лише відправною точкою для подальших досліджень про те, що насправді є причиною сплеску смертей у новорічні та різдвяні свята.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...