facebook

Чого чекати: в Україні хочуть докорінно змінити старшу школу

У випускних класах учні зможуть частково самі обирати предмети, які їм будуть потрібні для вступу до вишу чи пошуку роботи.

За два роки до цього такий формат випробують в окремих навчальних закладах. Зараз в міністерстві освіти (МОН) пропонують обговорити ці нововведення.

Що зміниться
В МОН пропонують змінити підхід до навчання учнів 10–12 класів та тих, хто здобуває загальну середню освіту в училищах. Нагадаємо, що перехід на 12-річну систему шкільної освіти має відбутися у 2027 році.

Учні зможуть обрати профіль навчання та частково предмети для вивчення в таких галузях:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

мовно-літературна;
математична;
природнича;
технологічна;
інформатична;
соціальна і здоров’язбережувальна;
громадянська та історична;
мистецька;
фізична культура.
Учні будуть вивчати як обов’язкові предмети, так і предмети за обраним профілем. Різниця буде тільки в тому, скільки часу ним буде приділятися:

у 10 класі — 105–210 годин за обраним профілем, 35–140 годин — поза обраним профілем;
в 11–12 класах — 385–595 годин за обраним профілем і 70–280 годин — поза обраним профілем за два роки.

«Свобода — важлива цінність для освіти. А індивідуальні освітні траєкторії для учнів — це можливість якнайкраще її реалізувати. По-перше, це допоможе школярам навчитися ухвалювати рішення, спираючися на власні інтереси та потреби. По-друге, старша профільна школа з вибором власного освітнього шляху надаватиме можливість учням заглибитись у певну галузь знань та краще підготуватися до подальшого здобуття професії», — зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

 

Коли ініціативу обговорять, то на основі затвердженого стандарту розроблять типову освітню програму. Наступним кроком конкретизують предмети й курси для вивчення. Тобто якщо дитина обирає поступати на фізмат, то найбільше уроків буде присвячено математиці та фізиці, точним наукам. Якщо вибір випускника – література, то він буде вивчати мову та літературу.

Обговорення цих змін триватиме до 30 листопада 2023 року. Надсилати свої пропозиції можна за адресами: 01135, м. Київ, просп. Берестейський, 10, e-mail: [email protected]. Контактна особа для надання консультацій: Світлана Фіцайло, начальник відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління загальної середньої освіти директорату шкільної освіти, номер телефону: (044) 481-47- 61.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...